Kalastusvihjeitä

Vihjeitä talvikalastukseen

Tarkasta siimat ja solmut

Älä kalasta vanhoilla auringon valossa vuosia lojuneilla siimoilla. Kala ei ansaitse kuolla hitaasti ja kitumalla typeryytesi takia leukoihinsa saamaansa pilkkiin, vaan ansaitsee tulla vastuullisen kalamiehen kalastamaksi ja syömäksi :)

Lapin tunturijärvistä saattaa iskeä toistakiloinen rautu tai taimen, mutta tuoreilla yli 0.35 mm siimoilla ja hyvin huolletuilla onkivälineillä kalalla ei ole juuri mahdollisuuksia viedä vehkeitäsi.

Viilaa pilkin siimakelan jarrukolot hieman pyöreiksi, niin että ison kalan iskiessä ne päästävät siimakelan pyörimään, eivätkä toimi kuin lukko. Tällöin isokaan kala ei pääse katkaisemaan siimaasi.

Paras pilkkirukkanen

Paras pilkkirukkanen on sellainen, jonka saat pudotettua mahdollisimman helposti kädestäsi hangelle kalan iskiessä. Voit sen jälkeen napata kiinni siimasta paljain käsin ja saat isonkin kalan väsytettyä.

Kalakaupassa sinulle tietysti suositellaan kaikkein kalliimpia käsineitä, joissa lähes joka asia taittuu ja kiinnittyy johonkin suuntaan tarralla. Niillä ei tee mitään ja hakevat kaikessa säälittävyydessään vertaistaan. Kokemuksemme mukaan paras ratkaisu on vanhan kansan tukkirukkanen (nahkarukkanen, jonka sisällä on villalapanen). Se putoaa kädestä tarvittaessa nopeasti, on riittävän painava, ettei kovakaan tuuli lennätä sitä pitkin hankea, on lämmin kovassakin pakkasessa ja viimassa, ja mikä tärkeintä: illalla saat lapaset laitettua vaikka makuupussiin ja aamulla ne ovat kuivat.

Paras päähine

Paras päähine on ns. karvaräyhkä, jonka sivuläpät voit kääntää alas poskia suojaamaan ja joka ei päästä tuulta puhaltamaan pääsi läpi.

Perkaaminen talvella

Talvisin Norjan tunturijärvillä, kovalla tuulella ja kylmässä, kalojen perkaaminen on riemukas kokemus. Märät avannossa uitetut kädet hävittävät tuntonsa muutamassa minuutissa.

Toisaalta voit viedä saaliin mökille ja siivota kalat siellä. Mutta on paljon mukavampaa, kun mökille palatessasi saat saman tien laitettua saaliin pakkaseen ja pääset rentoutumaan, sen sijaan että perkaat isoa saalistasi myöhään yöhön.

Tunturissa perkaaminen helpottuu huomattavasti, kun otat mukaan ohuet kumista tai muovista valmistetut käsineet, esimerkiksi keittiösormikkaat. Ne pitävät kädet kuivina viimassa ja perkaaminen on paljon miellyttävämpi kokemus.

Vihjeitä kesällä kalastamiseen

Kesäisin lappi tarjoaa loputtomasti upeita tammukka ja rautujokia, joita pitkin vaeltelemalla kalasaalis päivän mittaan karttuu melkoiseksi.

Ongelmana vain on kuinka saada kalat säilymään pidemmillä vaeltelureissuilla.

Kun vuoraat kalastuslaukun lonkkaasi vasten olevan puolen makuualustan kappaleella ja laitat kalapussiksi vielä jokaisesta ruokakaupasta saatavia termokasseja (maksavat n. 1 eur / kpl), niin voit pudottaa laukkuun lähtiessä pienen kimpaleen jäätä, joka säilyy laukussasi lähes koko päivän. Näin kalasi pysyvät ensiluokkaisina.

Voit pakastaa mökeillä tai kotona jäätä jo etukäteen vaikkapa pakasterasioissa tai pusseissa, ja kuljettaa sen kylmälaukussa leiripaikalle.

Norjan tuntureilta löytyy lumikinoksia läpi kesän. Kannattaa varata pari ylimääräistä kylmälaukkua mukaan ja täyttää ne lumella kalareissun alussa. Yllä kuvatulla tavalla kalalaukussa kylmänä pidetyt kalat perataan leirillä ja pussitetaan kylmälaukkuun lumen keskelle. Kalasaalis pysyy näin moitteettomassa kunnossa jopa useita päiviä, kunnes se pakastetaan mökillä kotimatkaa varten.